You are currently viewing Otvoritev razstave in performans Ive Suhadolnik Gregorin: Nosimo naš prostor, v torek 29.3.2022 ob 17:00 na Ulični galeriji TAM – TAM na Vegovi ulici  v Ljubljani

Otvoritev razstave in performans Ive Suhadolnik Gregorin: Nosimo naš prostor, v torek 29.3.2022 ob 17:00 na Ulični galeriji TAM – TAM na Vegovi ulici v Ljubljani

TAM -TAM, Ulično galerijo na Vegovi v Ljubljani, bo tokrat zasedla AVA – Akademija za vizualne umetnosti, katero bodo soustvarjali aktualni študenti dodiplomskega in podiplomskega študija, ter diplomanti AVA. Cikel dvanajstih razstav, postavlja na ogled produkcijo že obstoječih, ter na novo realiziranih projektov, ki v svojem jedru tematizirajo, preizprašujejo, naslavljajo in navsezadnje sooblikujejo javni prostor. Javni prostor v razširjenem smislu besede, ne povzema prostora zgolj v njegovi fizični oziroma teritorialni obliki, temveč tudi o njegovi funkciji in smislu, tako socialno-družbenem, političnem kot ekonomskem vidiku.

Z dokumentarno fotografijo performansa Nosimo naš prostor, enoletni cikel razstav pričenja Iva Suhadolnik Gregorin.

Iva Suhadolnik Gregorin: Nosimo naš prostor

Odprtje: 29. 3. ob 17.00
Ulična galerija TAM-TAM, Vegova, Ljubljana

Foto dokumentacija performansa Nosimo naš prostor je opomnik na dogodke, ki so se zgodili ob deložaciji uporabnikov tovarne Rog. Akterji se z balo belega blaga odpravijo na različne lokacije mesta, kjer jo razprostrejo in umestijo na javne površine. Udeleženci performansa s stanjem na sami tkanini, ki materializira njihovo mesto, obenem pa jih od tega tudi izolira, z akcijo simbolično zavzamejo svoj prostor na javni površini z jasno postavitvijo meje.

Avtorica projekta Iva Suhadolnik Gregorin performans opiše kot »obliko tihega protesta«, kjer se udeleženci s subtilno, a pomenljivo gesto, zoperstavijo mehanizmom oblasti in njihovim kapitalističnim namenom, ki jih postavljajo pred dobrobit ljudi. Javni prostor je osrednjega pomena za politično in družbeno življenje v mestih. Koncept pravice do mesta predvideva dostop do javnega prostora in sodelovanje pri njegovem upravljanju. Ključna vprašanja v zvezi z javnim prostorom so odnosi vključenosti in izključenosti različnih skupin ljudi, tudi tistih, ki s strani družbe pogosto niso zaželene.